Τι είναι το lifting προσώπου;

Το face lift είναι η πιο εμβληματική επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής. Είναι μια χειρουργική διαδικασία που αποσκοπεί στη διόρθωση της χαλάρωσης του προσώπου. Η χαλάρωση αυτή φαίνεται κυρίως στο λαιμό (προγούλι) αλλά και στη γραμμή της γνάθου, η οποία, αντί να είναι ευθεία, αποκτά μία κυματοειδή μορφή.

Το αποτέλεσμα που προσδοκούμε να δούμε από το facelift είναι εκείνο το οποίο βλέπουμε στον καθρέφτη μας όταν βάλουμε ένα δάχτυλο μπροστά από το αυτί μας και άλλο ένα πίσω από το αυτί και τραβήξουμε προς τα επάνω. Το face lift δεν διορθώνει την υφή του δέρματος, κάποιες πολύ λεπτές ή πολύ χοντρές ρυτίδες (όχι όλες), τις κηλίδες, τις πανάδες, κ.λ.π., για τα οποία ο πλαστικός χειρουργός διαθέτει άλλες διαδικασίες και μεθόδους για να βοηθήσει στην αντιμετώπισή τους και τη βελτίωσή του δέρματος του προσώπου.

 

FACE LIFT (Λίφτινγκ προσώπου)

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ LIFTING

Το κλασσικό face lift γίνεται υπό αναισθησία σε καλά οργανωμένο χώρο χειρουργείου. Ο πλαστικός χειρουργός κάνει μία τομή, η οποία βρίσκεται μπροστά από το αυτί και συνεχίζει πίσω από το αυτί. Μέσω αυτών των τομών διαχωρίζει το δέρμα από τους υπόλοιπους ιστούς. Κατόπιν, προετοιμάζει το SMAS, το οποίο είναι μία μεμβράνη η οποία βρίσκεται κάτω από το δέρμα και συντελεί στην στήριξη των ιστών. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές ανάλογα με το πώς ακριβώς θα χρησιμοποιήσει ο πλαστικός χειρουργός το SMAS αλλά και πόσο μεγάλος είναι ο διαχωρισμός που γίνεται στο δέρμα. Η ορθή χρήση του SMAS είναι πολύ σημαντική καθώς εν πολλοίς από αυτό εξαρτάται και η διάρκεια που θα έχει στο χρόνο το face lift. Ο πλαστικός χειρουργός, αφού κάνει αυτές τις διαδικασίες, τεντώνει το δέρμα, αφαιρεί αυτό που περισσεύει λόγω της χαλάρωσης και κάνει τη συρραφή στη νέα θέση. Κατόπιν, τοποθετεί έναν ελαστικό επίδεσμο στο πρόσωπο. Η επέμβαση απαιτεί χρόνο λίγων ωρών ή και μίας ημέρας νοσηλεία ανάλογα με την έκταση της.

 

FACE LIFT (Λίφτινγκ προσώπου)

Μετά το face lift

Μετά την επέμβαση του face lift, κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας, μπορεί κανείς να βρίσκεται στο σπίτι και να κινείται ελεύθερα μέσα σε αυτό. Συνήθως δεν υπάρχει καθόλου πόνος. Εάν υπάρχει κάποια ενόχληση, αυτή είναι μικρού βαθμού και αντιμετωπίζεται αρκετά καλά με παυσίπονα. Το μόνο πρόβλημα στην άμεσα μετεγχειρητική περίοδο είναι η εμφάνιση, καθώς δεν είναι κανείς παρουσιάσιμος για περίπου 15 ημέρες. Μπορεί να κάνει όμως σε αυτό το διάστημα οποιαδήποτε δραστηριότητα εκτός από τις πολύ βαριές ή και αθλητικές δραστηριότητες. Μετά από 15 μέρες περίπου είναι κανείς παρουσιάσιμος. Ανάλογα με την ταχύτητα αποθεραπείας που έχει ο οργανισμός, μπορεί να χρειάζεται για λίγες ακόμα ημέρες η εφαρμογή make-up σε κάποια σημεία του προσώπου.

Το τελικό αποτέλεσμα το έχουμε μετά από 6 μήνες περίπου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι για 6 μήνες δεν είναι κανείς παρουσιάσιμος, αλλά ότι απλώς χρειάζεται το διάστημα αυτό προκειμένου να είναι οι ιστοί πιο μαλακοί, να επανέλθει η αισθητικότητα και γενικά να <<στρώσει>> καλύτερα το δέρμα. Πολύ νωρίτερα από το 6μηνο το αποτέλεσμα είναι εμφανές και η αίσθηση που δίνει το πρόσωπο είναι της ανανέωσης.

 

ΕΙΔΗ FACE LIFT

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές για το face lifting. Πολλοί αναφέρουν τον όρο mini-lifting, άλλοι μιλάνε για full face lift, κλπ. Αυτές οι ονομασίες είναι απλουστεύσεις και δεν αποτελούν ιατρικούς όρους.

 

SMAS Face Lift

Tα face lifting διακρίνονται σε κατηγορίες ανάλογα με την έκταση της αποκόλλησης αλλά κυρίως με το πως γίνεται ο χειρισμός στο SMAS. Το SMAS είναι μια μεμβράνη ινώδους ιστού, η οποία βρίσκεται κάτω από το δέρμα και η οποία χαλαρώνει μαζί με τη χαλάρωση του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι όταν αφαιρούμε τη χαλάρωση τεντώνοντας το δέρμα θα πρέπει με κάθε τρόπο να αφαιρεθεί και η χαλάρωση στο SMAS.

Υπάρχουν τεχνικές οι οποίες κάνουν μόνο αναδίπλωση στο SMAS (SMAS PLICATION) δηλαδή μπαίνουν κάποια ράμματα πάνω σε αυτό για να το ανασηκώσουν χωρίς όμως να γίνεται αποκόλληση του.

Υπάρχουν άλλες τεχνικές οι οποίες κάνουν αποκόλληση και ανάρτηση του SMAS (MACS LIFT). Επίσης, υπάρχουν τεχνικές που αφαιρούν ένα μέρος του SMAS χωρίς να γίνει αποκόλληση του (SMASECTOMY). Επομένως έχει βαρύνουσα σημασία ο χειρισμός του SMAS γιατί μία καλή ανάρτησή του θα δώσει καλύτερο αποτέλεσμα αλλά και πολύ μεγαλύτερη διάρκεια. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να συζητηθεί με τον πλαστικό χειρουργό και να διευκρινιστεί ακριβώς η τεχνική η οποία θα χρησιμοποιηθεί.

Θα πρέπει ο πλαστικός χειρουργός, ο οποίος διενεργεί ένα face lift να έχει τη γνώση και την πείρα να κάνει όλες τις τεχνικές που υπάρχουν ώστε να μπορεί να προσαρμόσει την τεχνική στις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου. Δεν είναι σωστό να προτείνεται στο ενδιαφερόμενο άτομο μια τεχνική η οποία δεν του ταιριάζει αλλά είναι απλώς η μοναδική τεχνική την οποία γνωρίζει ο πλαστικός χειρουργός.

Πολύ συχνά η/ο ενδιαφερόμενη/ος ζητεί από τον πλαστικό χειρουργό να διενεργήσει ένα mini-lifting. Αν και αυτός δεν είναι ιατρικός όρος, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι με τον όρο mini facelift συνήθως αυτοί που αναφέρονται σε αυτό εννοούν σε ένα face-lifting σε μειωμένη έκταση. Είναι και αυτό μια επιλογή που μπορεί να έχει κάποιος, φυσικά με μικρότερο χρόνο αποθεραπείας, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το mini-lifting θα έχει και mini αποτελέσματα. Μπορεί φυσικά κάποιος να το επιλέξει διότι αυτό ταιριάζει στις προσδοκίες του και προφανώς ένας πλαστικός χειρουργός, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά το lifting, θα μπορεί εύκολα να το προσφέρει μια και σαν τεχνική είναι ευκολότερη για τον πλαστικό χειρουργό σε σχέση με το full face-lift.

 

ΜΕΤΩΠΙΑΙΟ LIFTING

Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για την επέμβαση η οποία γίνεται στο μέτωπο και αποσκοπεί στη διόρθωση των ρυτίδων αλλά και στην ανόρθωση των φρυδιών. Γίνεται μέσα στα μαλλιά και με πολύ μικρές οπές μέσω ενδοσκοπίου (ενδοσκοπικό lifting). Η επέμβαση αυτή έχει μειωθεί κατά πολύ σε ζήτηση από τότε που ανακαλύφθηκε το ΒΟΤΟΧ για τις ρυτίδες. Το ΒΟΤΟΧ δίνει αντίστοιχα αποτελέσματα με το μετωπιαίο lifting και σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως και καλύτερα.

 

Αποτελέσματα Face Lift

Τα αποτελέσματα του face lifting είναι η διόρθωση της χαλάρωσης στο λαιμό κυρίως και στη γραμμή της γνάθου. Πολλοί ζητούν α γίνει lifting μόνο στο λαιμό ή μόνο στις παρειές. Κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό διότι το δέρμα πρέπει να αφαιρεθεί ομοιόμορφα, άρα το face-lift διορθώνει τη χαλάρωση και στα δύο. Με το face lift , ιδίως ο λαιμός αποκτά ένα πολύ καλύτερο σχήμα χωρίς τα ζαρώματα του χαλαρωμένου δέρματος.

Μετά από ένα σωστό face lift, τα χαρακτηριστικά του προσώπου δεν αλλάζουν καθόλου. Επίσης, το face lift δεν «φουσκώνει» το πρόσωπο. Δυστυχώς, πολλοί αποδίδουν στο lifting αποτελέσματα που βλέπουν γύρω τους με πρησμένα πρόσωπα, τα οποία όμως ούτε γίνονται ούτε είναι δυνατόν να γίνουν με το face lifting. Τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται συνήθως σε άλλες διαδικασίες και κυρίως σε κακής ποιότητας ενέσιμα υλικά. Γενικά, οι περισσότεροι άνθρωποι όταν βλέπουν παραμορφωμένο πρόσωπο το αποδίδουν στην διενέργεια κάποιου lifting πράγμα το οποίο είναι άδικο για μια τόσο σημαντική επέμβαση.

Η διόρθωση στη χαλάρωση του δέρματος που δίνει το lifting δεν μπορεί να επιτευχθεί με κανέναν άλλο τρόπο και φυσικά δεν μπορεί να επιτευχθεί με μη επεμβατικές μεθόδους. Οι περισσότερες μη επεμβατικές μέθοδοι που προτείνονται δεν δίνουν καθόλου αποτέλεσμα και κάποιες λίγες μπορεί να δώσουν κάποιο πολύ μικρό που και πάλι με κανένα τρόπο δεν είναι συγκρίσιμο με αυτό ενός lifting.

Το face-lifting θεωρείται από πολλούς πλαστικούς χειρουργούς η βασίλισσα των επεμβάσεων της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής και όταν διενεργείται σωστά από έμπειρους πλαστικούς χειρουργούς δίνει πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια διατηρώντας απαράλλακτα τα βασικά χαρακτηριστικά του προσώπου.

Περισσότερες υπηρεσίες